Vos agrada gaudir de la platja i la mar? A nosaltres sí, i el 8 de juny és el dia mundial dels oceans. L’ONU tria aquesta data per a celebrar el dia blau per excel·lència, amb l’objectiu de ressaltar la importància que tenen les mars per a tots els éssers vius. Els oceans són els vertaders pulmons del planeta, ja que produeixen el 50% de l’oxigen que respirem i absorbeixen un 30% del diòxid de carboni generat. Desgraciadament, i de manera continuada, contaminem i destruïm molts dels ecosistemes marins. Per això, amb aquest dia es pretén conscienciar a la població perquè cuide de les nostres aigües i col·labore en la seua bona gestió ambiental.

Cal dir que els oceans són grans masses d’aigua salada habitades per milers i milers d’espècies biològiques. En ells trobem la major part de la biodiversitat del planeta, i per aquesta raó hem de protegir-los. No obstant això, els oceans es troben en constant perill per culpa de l’acció humana. Actualment, les seues majors amenaces són la sobrepesca i la pesca il·legal, l’acidificació derivada del canvi global, el plom, la sobreexplotació dels recursos marins, i, sobretot, els inabastables abocaments de plàstic.

Tenim constància que, cada any, s’aboquen 8 milions de tones de plàstics a la mar, fet que, entre altres efectes, provoca la mort de centenars de milers d’animals cada any i injecta molècules plàstiques en la cadena alimentosa, afectant en última instància, i com s’ha comprovat, també a la salut humana.