Diumenge passat 25 de setembre, a la platja del Serradal de Castelló, va tindre lloc una activitat diferent per a tota la família, en la qual els 50 participants que van acudir a la cita van poder gaudir, amb motiu del Dia Marítim Mundial, de l’alliberament de una gran tortuga babaua (Caretta caretta) a la Mediterrània.
Dins del marc de la campanya Celebrem amb la Natura, organitzada per l’ajuntament de Castelló en col·laboració amb Itinerantur, es posa en valor el nostre patrimoni natural promovent la sensibilització mediambiental. Cada vegada s’escull un enclavament diferent, com pot ser un parc del municipi, una de les nostres muntanyes o, en aquest cas, la platja dunar del Serradal, exemple dels hàbitats tan delicats que requereix l’extraordinari i amenaçat rèptil per poder viure i, més concretament, procrear ponent-hi els ous.
L’activitat va començar amb la recepció del nodrit grup, compost per famílies senceres -des de iaios i iaies fins a néts-, parelles, altres participants de totes les edats, un equip de reporters d’A Punt i Ràdio Castelló, i part de l’equip de l’Oceanogràfic que van aportar la tortuga. A la introducció es va parlar, en primer lloc, de la campanya, la importància de cuidar el medi natural, la seua gran sensibilitat i com actuar en conseqüència per a què les nostres accions siguen sostenibles, es puga preservar la biodiversitat i les futures generacions puguen seguir gaudint del nostre entorn. També es va explicar la dinàmica de l’activitat, donant les instruccions per a participar a la neteja de la platja, la importantíssima primera part de la jornada.
Després de l’explicació es van repartir guants i bosses i, entre tots i totes, amb l’ajuda de garbells de sorra, es van anar agafant xicotets elements contaminants com ara microplàstics, burilles i altres residus no tan menuts. Mitja hora després es va tornar al punt de reunió. En ajuntar les diferents bosses de fem el pes resultant dels residus quasi arribava a 1 kg. Tenint en compte que és una platja relativament poc transitada, mantinguda per efectius de l’ajuntament i aparentment neta, resulta una quantitat molt il·lustrativa dels agents nocius que les persones aboquem a la natura, constituint una important amenaça per a la fauna i per als éssers humans. Amb l’ajuda de Belén, tot el grup va analitzar amb interès els residus recollits i es va aprofundir en l’origen, usos, conseqüències i accions per reduir-los.
A la següent part de l’activitat, es va comptar amb la col·laboració de la Fundació Oceanogràfic, concretament de membres de l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals (ARCA) del Mar, que van fer explicacions molt interessants sobre les tortugues i les amenaces que troben al seu hàbitat. Van ensenyar als assistents una gran closca real on es veia perfectament la columna vertebral del queloni. També van mostrar ous de tauró, sèpia i mantes, i van mostrar restes de plàstics i altres residus que troben freqüentment als estómacs d’animals marins. Van parlar també de la importància de les praderies de la planta marina Posidonia oceanica per mantindre l’equilibri entre la mar i les nostres platges.
Finalment, es va procedir a la solta de la tortuga, una femella de 13 quilograms i uns 7 o 8 anys. L’animal va ser trobat per un banyista, ferida, i havia estat en recuperació a l’Oceanogràfic. En estar ja recuperada i llesta per tornar al lloc a què pertany se la va alliberar davant la mirada expectant i respectuosa del públic. L’animal va recórrer diversos metres per l’arena, aprofitant el passadís que s’havia habilitat per fer-ho, i es va introduir instintivament al mar. Va ser un acte molt emotiu, una ocasió única que van compartir les famílies amb l’equip d’Itinerantur, l’acte final d’una d’aquelles jornades que, com alguns ens van dir, marca grans i menuts per a sempre.
Van ser les xiquetes i els xiquets assistents els que van triar, mitjançant sorteig, el preciós nom de l’amiga tortuga:
Coral.